Τενοντίτιδα Ώμου: Θεραπεία, Διάγνωση & Ασκήσεις

Η τενοντίτιδα ώμου μπορεί να επηρεάσει πάρα πολλούς ανθρώπους, ανεξαρτήτως την ηλικία και το φύλο τους.

 

Τι είναι η τενοντίτιδα ώμου;

Η τενοντίτιδα ώμου είναι μία πάθηση, η οποία προκαλείται λόγω φλεγμονών στους τένοντες είναι μία από τις ποιο κοινές παθήσεις του ώμου.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι τένοντες παίζουν άμεσο ρόλο στην κίνηση οποιουδήποτε μέρους του σώματος, επομένως όταν ένας τένοντας δημιουργεί φλεγμονή, είναι απόλυτα λογικό να υπάρξουν διάφορα προβλήματα στην εκτέλεση των κινήσεων.

 

Πως δημιουργείται;

Η τενοντίτιδα ώμου βασίζεται σε πολλούς παράγοντες. Πρωταρχικά, να πούμε ότι ο ώμος δεν έχει έναν τένοντα, αλλά 4, οι οποίο όλοι μαζί αποτελούν μία ομάδα τενόντων.

Οι τένοντες που έχουμε στον ώμο είναι:

 • Υπερακάνθιος
 • Υπακάνθιος
 • Υποπλάτιος
 • Ελάσσων Στρογγυλός

Εφόσον εξηγήσαμε ποιοι είναι οι τένοντες του ώμου, πάμε να αναλύσουν κάποιος παράγοντες που συμβάλουν στην εμφάνιση της τενοντίτιδας του ώμου:

 1. Έντονες μυϊκές ενέργειες: Οι μύες συνεχώς διαστέλλονται και συστέλλονται, μεγαλώνουν και μικραίνουν με λίγα λόγια. Αυτό σημαίνει πως όταν δέχονται εξαιρετικές πιέσεις, μπορεί να προκληθεί κάποια φθορά ή κάποιος ερεθισμός στους τένοντες του ώμου.
 2. Χρόνια προβλήματα ώμου: Όπως αναφέραμε παραπάνω, οι έντονες και βίαιες καταπονήσεις των τενόντων του ώμου μπορεί να προκαλέσουν κάποια φθορά. Τώρα, αν κουράζετε συνεχώς τον ώμο σας, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε μπορεί να εμφανιστούν κάποια συμπτώματα της τενοντίτιδας ώμου.
 3. Ανατομία του ώμου: Ένας ακόμη λόγος μπορεί να είναι η ανατομία του ώμου σας. Όταν ένα από τα 2 κόκκαλα που αποτελούν την οστική δομή του ώμου σας προεξέχει, τότε αυτό μπορεί να προκαλέσει την τενοντίτιδα ώμου.

 

Ποια συμπτώματα εμφανίζει η τενοντίτιδα ώμου;

Το βασικότερο σύμπτωμα της τενοντίτιδας του ώμου είναι ο πόνος, καθώς το επίπεδο της έντασης του ποικίλει ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεται.

Σε άλλες περιπτώσεις έχει σημειωθεί ότι η τενοντίτιδα ώμου μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα και κάποια “τσιμπήματα”.

Ο πόνος συνήθως εντοπίζεται στην εξωτερική πλευρά του ώμου και του βραχίονα, όμως μπορεί να αντανακλά και στην περιοχή του αυχένα.

Ανάλογα με τις κινήσεις που κάνετε, τις συνθήκες που ζείτε και το στάδιο που είναι, να διαφέρει, δηλαδή να είναι είτε μόνιμος, είτε περιστασιακός.

 

Διάγνωση

Η διάγνωση για την τενοντίτιδα ώμου γίνεται μέσω ενός συνδυασμού εξετάσεων, όπως είναι:

 • Κλινική Εξέταση
 • Εξέταση Ιατρικού Ιστορικού
 • Μαγνητική Τομογραφία
 • Υπέρηχος Ώμου

Οι παραπάνω διαγνωστικές εξετάσεις μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

 

Ποια είναι η θεραπεία για την τενοντίτιδα ώμου;

Όπως σχεδόν σε κάθε πάθηση υπάρχουν 2 διαθέσιμες αντιμετωπίσεις, έτσι και η τενοντίτιδα του ώμου έχει την Συντηρητική και την Χειρουργική Αντιμετώπιση:

Συντηρητική Αντιμετώπιση
Όταν η τενοντίτιδα βρίσκεται σε πρωταρχικά στάδιο, τότε συνιστάται η Συντηρητική Αντιμετώπιση, η οποία περιλαμβάνει:

 • Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα
 • Αναλγητική Αγωγή (Depon, Ασπιρίνη, Κλπ.)

Μόλις ηρεμήσει ο ώμος σας από τους έντονους πόνους, συνιστάται να ξεκινήσετε να κάνετε κάποιες ασκήσεις σε κάποιος πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, ώστε να ενισχύσετε τους τένοντες και να εξαλείψετε κάθε φθορά των τενόντων.

Όπως και να έχει, θα πρέπει να του δώσετε λίγο χρόνο να αναρρώσει και μετά να κάνετε ασκήσεις για να ενδυναμώσετε τους τένοντες.

 

Χειρουργική Αντιμετώπιση
Όταν το στάδιο της τενοντίτιδας φτάσει στο τελικό του (μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα), τότε θα χρειαστεί να προβείτε σε πιο πρακτική θεραπεία.

Αυτή η θεραπεία είναι χειρουργική και είναι η Αρθροσκόπηση Ώμου.

Βασικά, είναι η πιο επιτυχημένη-αναίμακτη χειρουργική μέθοδος που μπορείτε να κάνετε αυτήν τη στιγμή, καθώς κατά την αρθροσκόπηση του ώμου, ο τένοντας καθαρίζεται και αφαιρείται το επιπρόσθετο “κακό” οστό που πιέζει τον τένοντα.

Η νοσηλεία είναι σύντομη και η αποκατάσταση διαρκεί περίπου 4 εβδομάδες.